מי הם הענקים ששומרים על חופי קנדלריה?

הגוואנצ'ים היו התושבים המקוריים של האי טנריף שבאיים הקנריים לפני הכיבוש הספרדי בשנת 1496. המלכים שלהם נקראו "מנסיי" (Mencey).

את 9 פסלי הברונזה של המלכים ששלטו בעבר על 9 אזורים באי טנריף הציבו בעיירה קנדלריה הנמצאת באי טנריף, בפלאסה דה לה פטרונה דה קנאריאס הככר המרכזית והגדולה ובסמיכות לבזיליקה של גבירתנו של קנדלריה, והם כיום אתר בולט ומשמעותי המהווה מחווה לעבר האבוריג'יני של האי.

פסלי המלכים בקנדלריה
(צילום: עמיר פרי)

לפני הכיבוש, האי טנריף היה מחולק לתשע ממלכות טריטוריאליות קטנות, שנקראו "מנסייאטוס", כאשר כל אחת מהן נשלטה על ידי מנסיי. המנסיי היה אחראי על קביעת החוקים, עשיית צדק, ניהול עימותים וניהול טקסים דתיים, במיוחד אלה שנועדו לקרוא לגשם, ובקיצור – המלך המקומי.

את הפסלים הנוכחיים יצר מברונזה האומן המקומי חוסה אבאד (Jose Abad) והם נחנכו בשנת 1993, הפסלים הללו החליפו סדרה קודמת של פסלים שנעשו מאבן וולקנית אשר נפגעו במהלך השנים בשל הקרבה לים.

תשעת המלכים המוצגים בפסלים אותם נראה בככר, (במבט אל הים, ע"פ סדר אלפבתי ומשמאל לימין), הם:

אקאימו (Acaimo) – מנסיי של טאקורונטה (Tacoronte).

אדג'ונה (Adjona) – מנסיי של אבונה (Abona).

אניאטרבה (Añaterve) – מנסיי של גואימאר (Güímar).

בנכּוֹמוֹ (Bencomo) – מנסיי של טאורו (Taoro) – שנחשב לחזק מכולם.

בֶּנֶהָארוֹ (Beneharo) – מנסיי של אנאגה (Anaga).

פֶּלִיקָאר (Pelicar) – מנסיי של איקוד (Icod).

פֶּלִינוֹר (Pelinor) – מנסיי של אדחה (Adeje).

רוֹמֶן (Romen) – מנסיי של דאוטה (Daute).

טֶגֶסְטֶה (Tegueste) – מנסיי של טגסטה (Tegueste).

מפת חלוקת המנסייאטוס באי טנריף
(מקור: אקדמיק – ויקיפדיה הספרדית)

כל פסל מתאר את המנסיי בפוזה ובהבעה ייחודית, המבקשת לשקף את אישיותו וכוחו. הם לבושים ככל הנראה בבגדי עור כבדים, ומחזיקים לעיתים במטה או כלי נשק פשוטים.

עבור תושבי האיים הקנריים ותושבי האי טנריף הפסלים הם בעלי חשיבות ומשמעות רבה:

– מחווה לעבר האבוריג'ני, הם מהווים כבוד והכרה לאבות הקדמונים של האי, הגוואנצ'ים, ולתרבותם שנעלמה ברובה לאחר הכיבוש הספרדי.

– סמל לגאווה מקומית, הפסלים מבטאים את גאוותם של התושבים במורשתם ובכוחם של מלכי הגוואנצ'ים שנלחמו נגד הפולשים הספרדים (למרות שהובסו לבסוף).

– חיבור דתי, הפסלים ניצבים ליד הבזיליקה, מקום הפולחן של הבתולה של קנדלריה (הקדושה המגנה של האיים הקנריים). על פי האמונה, המלכים הגוואנצ'ים היו הראשונים שפגשו בצלם הבתולה שנמצא בחוף האי.

כיום, הפסלים מהווים מוקד משיכה תיירותי חשוב המציע למבקרים הצצה אל ההיסטוריה העתיקה והמרתקת של טנריף.

כתיבת תגובה