הרמס של פראקסיטלס

במהלך הביקור שלנו באתר ההיסטורי והמקסים שבעיר אולימפיה, במסגרת הטיול לדרום יוון – הפלופונס עם "רימון טיולים" אנו נראה בו גם את הפסל היפייפה של הפסל היווני פראקסיטלס, "הרמס נושא את דיוניסוס התינוק". בחפירות שנערכו באתר החורבות של מקדש הרה בשנת 1877 התגלה הפסל המתוארך למאה ה-4 לפנה"ס והנחשב לאחת מהיצירות המרהיבות ששרדו מהעת העתיקה והוא מוצג כיום במתחם הסגור (והממוזג) שבמוזיאון הארכיאולוגי המרשים שבאתר באולימפיה.

יצירה זו נחשבת לאחד מהפסלים המפורסמים של פרקסיטלס בגלל הפרופורציות המושלמות שלו ומהווה דוגמה לאמנות הקלאסית בעיקר בשל הבעות הפנים המעודנות של הרמס, שליח האלים, והתיאור הריאליסטי של הגוף כולל רצועות הסנדלים שעל רגלי הרמס. דיוניסוס התינוק מושיט את ידו לעברו של הרמס שיתכן כי נשא בידו הימנית (החסרה בפסל) אשכול ענבים, כאטריביוט (סמלו המזהה) של האל דיוניסוס. בפסל, הפרופורציות של הרמס מושלמות, הגוף לא עומד בצורה נוקשה ומעניק לפסל מראה נינוח אלגנטי וטבעי. לעומת זאת דמותו של דיוניסוס התינוק לכאורה מעוצבת בפרופורציות של מבוגר אשר "הוקטן" לגודל של תינוק. גם רמת הגימור של השיש היא יוצאת דופן, העור של הרמס נראה רך וכמעט "זוהר", בניגוד למרקם המחוספס יותר של השיער והגלימה.

הסנדלים שנחצבו באבן על רגלי הרמס
(צילום: עמיר פרי)

חשוב לציין כי הדעות חלוקות בנוגע למקוריות הפסל וחלק מהחוקרים סבורים כי מדובר בפסל שהוא העתק ולא ביצירה המקורית של פרקסיטלס. ולמרות זאת, גם אם מדובר בהעתק ולא במקור, הפסל נחשב לאחד מהעתקים המדויקים והמרשימים ביותר. 

כתיבת תגובה