על הבירה

אתמול (יום שישי הראשון של חודש אוגוסט) היה יום הבירה הבינלאומי, אז קצת פרטים על הבירה. מקור השם בירה הוא מהשם Biber – לשתות בלטינית, ולמקום בו מייצרים בירה קוראים מבשלת בירה כי במהלך הייצור מבשלים את הבירה. מרכיבי הבירה הם 99 אחוז מים (ולאיכותם ולהרכב המינרלים שבהם חשיבות רבה), לתת, כשות ושמרים. הבירה היא מוצר בריא, היא מיוצרת ממרכיבים טבעיים ויש בה ויטמינים, היא משתנת ובכך גם מנקה את הכליות. מבחינת קלוריות היא זהה לקלוריות הנמצאות בכוס קולה, כ- 42 קלוריות לכוס.

כשות – הוא צמח הגדל בתלייה כמו הגפן והעגבניות, יכול לגדול רק בקו רוחב מסויים ולא בכל העולם ולכן נוכל לראות אותו רק בצ'כיה, קצת בגרמניה, קצת בארה"ב ובניו זילנד. צמח הכשות הוא החומר המשמר הטבעי של המשקה והוא נותן גם את המרירות בטעמה של הבירה. 

כשות (צילום: Hagen Graebner)

לתת – ישנם מספר סוגים של לתת, יש לתת חיטה, יש לתת שעורה ויש גם לתת אורז. לוקחים את הדגן ונותנים לו לחות עד שהקליפה החיצונית נשברת (כדוגמת הנבטת שעועית), אז עוצרים ומחממים את הדגן, ההבדל בצבע הבירה הוא בזמן חימום הלתת.

לתת (ויקיפדיה)

שמרים – ישנו מגוון רחב מאוד של שמרים ולכל מבשלה של בירה יש את השמרים שלה. שמרי הבירה בניגוד לשמרים אחרים מפיקים אלכוהול וגם גז.

עדויות על שתיית בירה בעבר קיימות עוד מימי מסופותמיה, מספרים על אישה אחת שטחנה שעורה ופתאום ירד גשם, היא השאירה את הקערה עם השעורה הטחונה ורצה לתפוס מחסה. לאחר מספר ימים היא ראתה כי החומר שנשאר בקערה החל לתסוס (בעזרת שמרים שהיו באוויר), וכך כנראה שהתחיל סיפור הבירה ברחבי העולם. עדויות נוספות יש בכתבי היתדות מימי חמורבי, בהם מפורטות הנחיות מדוייקות כיצד לייצר את המשקה, מי רשאי לייצר אותו ומי רשאי למכור אותו.

גם בארץ ישראל התגלו עדויות לעשיית המשקה מהאלף הראשון לפני הספירה, אומנם זו לא אותה בירה כפי שאנו שותים היום אך זה היה משקה תוסס ומשכר, שנאלצו לשתות אותו בעזרת קש שיוצר מעצם חלולה, וזאת כדי לסנן את המשקה מקליפות הדגנים. היוונים והרומאים למדו את אומנות ייצור המשקה ובישול הבירה כאשר שהו במזרח הקדום והביאו אותו למרכז ארופה, נדידת נזירים במאות הרביעית והחמישית לספירה שיכללה ושיפרה את טעמו של משקה הבירה, ובארופה של ימי הביניים יוצרה הבירה בארמונות השליטים ובמנזרים.

מבשלת ויינשטפן בגרמניה (צילום: גליה גוטמן, גלובס)

מבשלת הבירה העתיקה ביותר בעולם הפועלת ברציפות משנת 1040 נמצאת בגרמניה, מבשלת ויינשטפין נמצאת בעיר פריסינג (Freising) והוקמה על ידי נזירים אשר שתו את הבירה להקלה בימי צום, מבחינתם זה היה לחם נוזלי ומשקה בטוח הרבה יותר מהמים המזוהמים שהיו באותה התקופה במקומות רבים. מספרים שהאפיפיור בעצמו רצה להבין במה מדובר לצורך אישור שתיית הבירה בצום, העבירו לו מיכל עם המשקה אולם לאור תנאי הדרך והזמן הרב שלקח למיכל להגיע לאפיפיור המשקה היה כל כך טפל שהאפיפיור החליט לאחר שטעם מהמשקה כי אם הנזירים רוצים לשתות את המשקה הטפל, אז שישתו, וכך ניתן האישור.

הייניקן EXTRA COLD בהולנד (צילום: עמיר פרי)

בין הבירות ישנה הפרדה בין בירות מסוג אייל ובירות מסוג לאגר, ההבדל הוא בסוג השמרים המוספים למשקה ומבצעים את עבודת התסיסה בטמפרטורה שונה (לאגר 4-15 מעלות צלזיוס, אייל 15-24מעלות צלזיוס) ובמיקום אחר בחבית (לאגר – תחתון, אייל – עליון). פרוש השם לאגר הוא אחסון, היות ולצורך תהליך התסיסה היו צריכים לאחסן את הבירה במקומות קרים. כאשר החלה לפרוח תעשיית הזכוכית בבוהמיה החלו למכור את משקה הבירה בכוסות מזכוכית, סגנון פילזנר לאגר הביא את הבירה למצב צלול ועתיר גזים באופן שהיה חגיגה לעיניים. סגנון זה הגיע מהמבשלת שהייתה קיימת בעיירה פילזן בצ'כיה, וסגנון זה תופס גם כיום.

תהליך בישול הבירה:

תהליך בישול הבירה (מקור: מגזין BUY 24)

לתת ניכנס ונטחן עם תוספת של מים, מפרידים את המוצקים ומרתיחים. לאחר מכן מוסיפים את הכשות ומעבירים את המשקה לערבול ולקרור. מוסיפים שמרים למיכל ההתססה ולאחר מכן מועבר המשקה למיכל ההתבגרות אשר בו הוא שוהה בין שבועיים לחמישה שבועות. לאחר מכן מסננים את המשקה ומפסטרים אותו והוא מוכן לשתיה בפחית, בקבוק או חבית. בירה מהחבית אותה רוכשים בפאב היא בדרך כלל בירה לא מפוסטרת בעלת זמן תפוגה קצר.

על תהליך יצור הבירה במפעל קרסלברג באשקלון

עוד קצת פרטים מעניינים:
בסוף המאה ה- 14 יצא חוק "הטוהר" במדינת בוואריה, הקובע כי את משקה הבירה ניתן להכין אך ורק מ-3 מרכיבים: מים, לתת וכשות. רק בשנת 1987 בוטל החוק וכיום כבר ניתן לייצר בבוואריה בירה עם מרכיבים נוספים.

בירת קלש Kolsch היא בירה המיוצרת בעיר קלן שבגרמניה ורק שם, ואותה שותים בכוס צרה וארוכה.

בירת קלש בעיר קלן בגרמניה (צילום : עמיר פרי)

בבלגיה יש את המספר הגבוה ביותר של מותגי בירה המיוצרים במדינה, מעל ל- 700 סוגי בירה שונים, בבירות בבלגיה שמים מהכל, החל מכוסברה וכלה בקליפות של תפוז.

שותים ונהנים (צילום: עמיר פרי)

מוזמנים להצטרף לרשימת התפוצה שלי כך שלא תפסידו פרסומים עתידיים…
סמנו כאן בהמשך במקום המתאים, ונשמור על קשר

תגובה אחת על “על הבירה

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: